InnoHealth Forum 2023: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη υβριδική έκθεση στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST
Καινοτομίες, ουσιαστικές συζητήσεις, γόνιμες αλληλεπιδράσεις, διασύνδεση φορέων, προτάσεις και λύσεις, ανέδειξε το InnoHealth Forum, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, στη Λάρισα. Η διήμερη έκθεση αποτέλεσε πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών, φέρνοντας στο προσκήνιο νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον χώρο της ηλεκτρονικής υγείας, και εγείροντας σημαντικά ερωτήματα γύρω από το μέλλον της υγείας, το οποίο μετασχηματίζεται μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Τη δεύτερη ημέρα της διήμερης υβριδικής έκθεσης, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διαχείρισης κρίσεων που προκύπτουν από τις φυσικές καταστροφές και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτές για την ηλεκτρονική υγεία.
Συγκεκριμένα, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία σήμανε την εκκίνηση της δεύτερης ημέρας του InnoHealth Forum, με τίτλο «Οι Φυσικές Καταστροφές ως Πρόκληση της Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας», ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως συντονιστής της συζήτησης, αναφέρθηκε στα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ετοιμότητα στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης.
Τον λόγο στη συνέχεια, πήρε ο Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Γ’ Παν/Κής Χειρουργικής Κλινικής, ΠΓΝ, ο οποίος υπερτόνισε την σημασία της εκπαίδευσης στη διαχείριση κρίσεων καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε: «…είναι η μόνη που μπορεί να νικήσει τον πανικό σε μια κατάσταση ανάγκης». Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις ασκήσεις ετοιμότητας και διαχείρισης κρίσεων που το Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει κάθε χρόνο στη Ρόδο με μεγάλη επιτυχία.
Συνεχίζοντας, ο Κωνσταντίνος Τσιαμής, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Μετακινούμενων Πληθυσμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα, που καλείται να διαχειριστεί κάποιου είδους κρίση, να βρίσκεται εντός της Ευρώπης. Επιπλέον, τόνισε την αξία της ψυχολογικής υποστήριξης μετά από καταστροφές. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε εκτενώς στις ευπαθείς ομάδες και τη διεύρυνση του όρου. Έπειτα, ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Ιατρικής, Διευθυντής ΕΣΥ, μίλησε για τον ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα κρίσεων στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, κυρίως στα επίπεδα προγραμματισμού και δικτύωσης, τονίζοντας πως «δεν έχει σημασία μόνο το επιχειρησιακό κομμάτι σε μια κρίση αλλά και το πώς θα τη διαχειριστούμε μακροπρόθεσμα».
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Βασίλειος Παπατσίρος, Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος εστίασε στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα που αφορά τη διαχείριση νεκρών ζώων σε φυσικές καταστροφές, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπάρχουν, τα δεοντολογικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν δίνοντας πρόσφατα σε παραδείγματα από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Μαρία Σαρίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, του Τμήματος Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επεσήμανε πως για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δεν υπήρχε κουλτούρα πολιτικής προστασίας, κάτι που έχει αλλάξει πλέον, και αναφέρθηκε στα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια διαχείρισης κρίσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κρατώντας τον δημόσιο μηχανισμό σε ετοιμότητα.
Συνεχίζοντας, το λόγο πήρε ο Γρηγόρης Βλαχάκης, Διοικητής & Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αφιερώνοντας τον χρόνο του στις μεγάλες κρίσεις που το Γ.Ν Λάρισας κλήθηκε να διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια όπως η πανδημία, ο σεισμός στο Δαμάσι και το δυστύχημα των Τεμπών. Επεσήμανε πως για την επιτυχή διαχείριση κρίσεων απαιτείται «συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που εμπλέκονται και κοινές αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό τους». Τη συζήτηση έκλεισε ο Χαράλαμπος Βασιλείου, Σύμβουλος Στρατηγικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας – ΕΔΕΤ (GRNET S.A.), προσθέτοντας τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών στην πρόβλεψη, τον σχεδιασμό και την προετοιμασία αντιμετώπισης κρίσεων, εστιάζοντας σε τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μηχανική Μάθηση και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, με αναφορά σε σημαντικές εφαρμογές στο πεδίο στην ανταλλαγή δεδομένων και σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της έκθεσης, έλαβε χώρα και η παρουσίαση του Wise Ai Club Healthcare. Πρόκειται για μια κλειστή λέσχη ηγετών στον τομέας της υγείας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία συντονίζεται από το Κέντρο Ικανοτήτων ΠΥΘeΙΑ και θα αποτελέσει μελλοντικά ένα επαναλαμβανόμενο φόρουμ για επιστήμονες και επιχειρηματίες των δύο κλάδων. Στην παρουσίαση «Ρυθμιστικό Πλαίσιο των Ιατρικών Συσκευών (MDR & IVDR) », η Ιωάννα Μιχαλοπούλου και η Ευαγγελία Μανίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Associate της Δικηγορικής Εταιρείας Michalopoulou & Associates, αναφέρθηκαν στο πεδίο εφαρμογής MDR/IVDR, την ταξινόμηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ανέλυσαν τη θεματική “Medical Device as a Software”.
Στην υβριδική έκθεση έγινε και το πρώτο επίσημο launch meeting του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Τομέα της Υγείας και Φαρμάκων Health Hub, διοργανωτή της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή του συνόλου του εταιρικού σχήματος. Το launch meeting περιελάμβανε την ενημέρωση σχετικά με το στάδιο υποβολής της πρότασης, την παρουσίαση των πλάνων εργασίας και τον ορισμό των επόμενων βημάτων, με όλους τους εταίρους να δεσμεύονται για την έναρξη της λειτουργίας του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Διοργανωτές, συνδιοργανωτές, χορηγοί, υποστηρικτές, επαγγελματίες του χώρου της υγείας και του φαρμάκου, startuppers, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και δημοσίων φορέων δημιούργησαν ένα δυναμικό οικοσύστημα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, στο πλαίσιο του InnoHealth Forum, στο JOIST. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ποικίλα, ενώ το συνολικό πρόσημο της εκδήλωσης αποδεικνύεται σαφώς θετικό για όλους τους φορείς και τους συμμετέχοντες.
Σε ιδιαίτερα ευχάριστο και γόνιμο κλίμα, το InnoHealth Forum ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό για την επόμενη χρονιά, αναζητώντας να καταστεί μια από τις σημαντικότερες υβριδικές πλατφόρμες δικτύωσης και ανάδειξης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος του eHealth.
Πολυμέσα
Διαβάστε επίσης
Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του τμήματος Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας, στα πλαίσια των μαθημάτων «Βιοασφάλεια» και «Βιοδείκτες»
Αρχικά, οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου ενημερώθηκαν, από τον Καθηγητή της Ιατρικής κ. Ιωάννη Τσούγκο και την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δήμητρα Τσιβάκα, για…
ΠερισσότεραΟμιλία στελέχους του ΕΦΕΤ στους φοιτητές του ΤΔΕΥ
Τη Δευτέρα 18/11/2024, ο προσκεκλημένος ομιλητής από το ΤΔΕΥ κ. Ηλίας Χαϊδούτης, Επόπτης Δημόσιας Υγείας, κεντρικό στέλεχος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και υποψήφιος…
ΠερισσότεραΔιαδικασία χορήγησης παπύρου
Οι ημερομηνίες για τη διαδικασία έκδοσης Παπύρου θα ανακοινωθούν με σχετική ανακοίνωση.
Περισσότερα