Εργαστήριο Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης

Εργαστήριο Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης
Ξένος Τίτλος: “Laboratory of Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence”
Ακρωνύμιο – MCSAI Lab (ΕΝ) και MEYTN (ΕΛ)
Πρωταρχικός στόχος του «Εργαστηρίου Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης» είναι η εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος ΔΕΥ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε γνωστικά αντικείμενα που άπτονται βασικής έρευνας της Τεχνητής Νοημοσύνης, Επιστήμης Υπολογιστών και Μαθηματικών με την αξιοποίηση της γνώσης και των αποτελεσμάτων από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, με στόχο το όφελος της κοινότητας.
Αυτοί οι τομείς αποτελούν την θεωρητική βάση για τις εφαρμογές στις επιστήμες υγείας, αποτελώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία των τομέων της υγείας και βασικών επιστημών με σκοπό την ολιστική μελέτη της δημόσιας και ενιαίας υγείας.
Δομή, Διοίκηση και Λειτουργία του Εργαστηρίου
Αποστολή - Σκοπός
Για την επίτευξη των στόχων χρησιμοποιείται ευρύ φάσμα μεθοδολογιών από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, Επιστήμης Υπολογιστών και Μαθηματικών.
-
Εφαρμογές της Τυπικών Μεθόδων (Formal Methods) στις επιστήμες υγείας: Οι τυπικές μέθοδοι παρέχουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να προδιαγράψουμε και να εγκυροποιήσουμε ένα σύστημα με συστηματικό τρόπο. Οι προδιαγραφές καταγράφονται με μία τυπική γλώσσα (formal language) και με μαθηματικούς μετασχηματισμούς φθάνουμε σε εκτελέσιμο πρόγραμμα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν ότι το πρόγραμμα είναι μια ορθή υλοποίηση των προδιαγραφών. Οι εφαρμογές στην ιατρική και στην υλοποίηση πολύπλοκων συστημάτων λήψης αποφάσεων είναι κρίσιμος.
-
Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιστήμες υγείας: Το γνωστικό πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης περιέχει ένα τεράστιο φάσμα από γνωστικά πεδία. Στόχος του εργαστηρίου είναι να ερευνήσει, να μελετήσει και να παραγάγει νεά γνώση με εφαρμογές στις επιστήμες υγείας στα εξής βασικά πεδία:
-
Επίλυση Προβλημάτων,
-
Αναπαράσταση Γνώσης και Συλλογιστική
-
Μηχανική Μάθηση
-
Εξόρυξη Δεδομένων
-
Ανακάλυψη Γνώσης
-
Συστήματα Γνώσης και Συστήματα Πρακτόρων
-
Νευροσυμβολική Υπολογισιμότητα και
-
Τοπολογικής Ανάλυση Δεδομένων.
-
-
Εφαρμογές Μαθηματικής Προτυποποίησης στις επιστήμες υγείας: Το συγκεκριμένο αντικείμενο αφορά τη διαδικασία διατύπωσης μαθηματικών μοντέλων προβλημάτων που αφορούν τη Δημόσια και Ενιαία Υγεία με στόχο την αναλυτική, ακριβή ή προσεγγιστική επίλυση των μοντέλων αυτών. Στο πεδίο αυτό το εργαστήριο θα ασχοληθεί με εφαρμογές των Διαφορικών Εξισώσεων, των Δυναμικών Συστημάτων της Θεωρίας Γραφημάτων, της Θεωρία Πιθανοτήτων, Στατιστικής και Στοχαστικών μεθόδων – όπως η μελέτη επιδημιολογικών μοντέλων – στις επιστήμες Υγείας.
-
Επιπλέον το «Εργαστήριο Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης» έχει ως αποστολή:
-
Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του τμήματος και άλλων τμημάτων του πανεπιστημίου σε θέματα που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών.
-
Την εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική άσκηση) ειδικευμένων επιστημόνων στο γνωστικό αντικείμενο που καλύπτει το εργαστήριο και προβλέπετε από το νόμο.
- Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής και διεθνείς οργανισμούς εφόσον οι στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου.
-
Την διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων.
-
Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα κείμενη νομοθεσία.
-
Την παροχή γνωμοδοτήσεων (δικαστήρια κτλ.) σε θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
-
Τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάθεση δεδομένων.
-
Την ανάληψη συμβουλευτικών ή αναπτυξιακών έργων και μελετών με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας.
-
Τη δημιουργία επιστημονικών εργαλείων, τα οποία θα βοηθήσουν τους φοιτητές στην κατανόηση του αντικειμένου του Εργαστηρίου.
-
Την έκδοση εκπαιδευτικού υλικού, περιοδικών και βιβλίων στα ανωτέρω θέματα.
Προσωπικό
Το «Εργαστήριο Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης» στελεχώνεται από:
-
Mέλη ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π και Ε.Τ.Ε.Π του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας που το γνωστικό τους αντικείμενο, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του εργαστηρίου, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης και αποτελούν μέλη του εργαστηρίου.
-
Στο Εργαστήριο μπορούν να απασχολούνται επιστημονικά / ερευνητικά, πανεπιστημιακοί υπότροφοι, μεταδιδάκτορες, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί ή προπτυχιακοί φοιτητές, επιστημονικοί συνεργάτες, απόφοιτοι του οικείου ή συναφών Τμημάτων ή Σχολών, λοιπό επιστημονικό προσωπικό ή εξωτερικοί συνεργάτες κατά περίπτωση μετά από σχετική εισήγηση του Διευθυντή του Εργαστηρίου. Η τοποθέτηση και απασχόληση στο Εργαστήριο των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού -καθώς και των μελών του λοιπού επιστημονικού προσωπικού και του διοικητικού προσωπικού γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε κατηγορία προσωπικού.
-
Μέλη ΔΕΠ που ανήκουν σε άλλα ΑΕΙ, επισκέπτες καθηγητές της αλλοδαπής ή ημεδαπής και εξειδικευμένοι επιστήμονες, μπορούν να συνεργάζονται κατά περίπτωση με οποιοδήποτε τρόπο σε δράσεις που εξυπηρετούν την αποστολή και τους στόχους του Εργαστηρίου.
Διοίκηση - Αρμοδιότητες
Το Εργαστήριο συντονίζεται από το Διευθυντή του, ο οποίος είναι μέλος ΔΕΠ, που έχει τοποθετηθεί και υπηρετεί σε αυτό, πλήρους απασχόλησης της βαθμίδας Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Εξόρυξη Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιστήμες υγείας» και εκλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Σε περίπτωση απουσίας μέλους ΔΕΠ με το γνωστικό αντικείμενο «Εξόρυξη Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιστήμες υγείας» Διευθυντής του Εργαστηρίου εκλέγεται μέλος ΔΕΠ του Τμήματος της Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας και διαθέτει γνωστικό αντικείμενο, αντίστοιχο με εκείνα που περιγράφονται στο άρθρο 1 της παρούσας.
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ασκεί αρμοδιότητες που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία όπως:
-
Συντονίζει το διδακτικό (προπτυχιακό − μεταπτυχιακό) και ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου.
-
Υποβάλει στη Συνέλευση του Τμήματος τον ετήσιο προγραμματισμό λειτουργίας του Εργαστηρίου και η μέριμνα για την τήρησή του, η μέριμνα για τη στελέχωση, την οικονομική διαχείριση και κατανομή των χώρων του Εργαστηρίου.
-
Εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος για τον ορισμό των υπευθύνων για τα αναλώσιμα υλικά και τον κινητό εξοπλισμό, η υποβολή στη Συνέλευση του Τμήματος του ετήσιου απολογισμού των δραστηριοτήτων, καθώς και η υπογραφή κάθε εγγράφου που σχετίζεται με το «Εργαστήριο Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης».
-
Κατανέμει, ορίζει και μεριμνά για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού, και ερευνητικού προγράμματος του εργαστηρίου.
-
Προΐσταται, εφορεύει και ελέγχει το προσωπικό του εργαστηρίου, φροντίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης του τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας διαχειρίζεται τα έσοδα του εργαστηρίου και υπογράφει κάθε έγγραφο που εκπροσωπεί το εργαστήριο.
Εγκατάσταση - Υλικοτεχνική Υποδομή
-
Το Εργαστήριο στεγάζεται σε χώρο που του έχει παραχωρηθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη διεξαγωγή ερευνητικού και διδακτικού έργου.
-
Στο Εργαστήριο τηρούνται οι όροι ασφάλειας και υγιεινής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στους χώρους εγκατάστασης έχει τοποθετηθεί πινακίδα με τον τίτλο του Εργαστηρίου.
Κανόνες Λειτουργίας Εργαστηρίου
-
Το Εργαστήριο λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο χώρο εγκατάστασης τοποθετείται πινακίδα με τον τίτλο του Εργαστηρίου.
-
Ο διευθυντής συντονίζει κάθε εργασία, η οποία γίνεται στο εργαστήριο στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος ή άλλου έργου που έχει αποφασισθεί, και καθορίζει την προτεραιότητα στη χρησιμοποίηση οργάνων και χώρων, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική απόφαση τις εργασίες αποφασίζει η γενική συνέλευση του τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
-
Το ωράριο λειτουργίας είναι αυτό που προβλέπεται από τον κανονισμό του Πανεπιστημίου. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού που στελεχώνει το εργαστήριο είναι αυτά που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για κάθε κατηγορία.
Ειδικότερα οι καθηγητές οφείλουν:
-
να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση του εργαστηρίου και των επιμέρους μονάδων.
-
να εκπαιδεύουν τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς
-
να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τις διδακτικές, ερευνητικές, διαγνωστικές και επιστημονικές ανάγκες του εργαστηρίου και
-
να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις που οργανώνει το εργαστήριο.
-
-
Η χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού επιτρέπεται μόνο στο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου ή σε άλλους ερευνητές που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση των συγκεκριμένων οργάνων και έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον Διευθυντή. Εξοπλισμός και εν γένει αντικείμενα του Εργαστηρίου τα οποία παραδίδονται για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου επιστρέφονται, μετά τη χρήση τους, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν κατά την παράδοσή τους.
Δεοντολογία
Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου εναρμονίζονται με τον Κώδικα Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας.