Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας

Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας

ΤΔΕΥ

Εργαστήριο Διαχείρισης Κρίσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας

Εργαστήριο Διαχείρισης Κρίσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας

Εργαστήριο Διαχείρισης Κρίσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας

Ξένος Τίτλος: “Laboratory of Public and One Health Crises Management”

Ακρωνύμιο: POHCM (ΕΝ)

 

Το Εργαστήριο εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της Διαχείρισης Κρίσεων στη Δημόσια και Ενιαία Υγεία. Στοχεύει στη μελέτη και προώθηση της έρευνας της διαχείρισης των κρίσεων υγείας στο ευρύτερο πλαίσιο της Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, καθώς και στην πληρέστερη εκπαίδευση του αντικειμένου σε προπτυχιακό επίπεδο αλλά και στη δια βίου μάθηση, με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή του μέσω συνεργασιών σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Καλύπτει ευρύ φάσμα έκτακτων καταστάσεων που οδηγούν σε μετακινήσεις πληθυσμών ή συρροή πληθυσμών και οι οποίες χρίζουν οργανωμένων παρεμβάσεων για τη διαφύλαξη της Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας:

  • Κλιματική αλλαγή
  • Φυσικές καταστροφές
  • Επιδημικές εκρήξεις
  • Μετανάστευση
  • Ασύμμετρες απειλές

Επίσης μελετά την διαχρονική εξέλιξη του μοτίβου των νοσολογικών οντοτήτων όπως αυτές εμφανίζονται σε καταστάσεις παρελθόντων υγειονομικών κρίσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν βάσεις δεδομένων που θα καταστήσουν σαφέστερες τις απειλές που προκύπτουν σε τέτοιες καταστάσεις, και θα αποτυπώνουν τους παράγοντες κινδύνου και την διαχρονική εξέλιξη των συστημάτων αντίδρασης και αντιμετώπισης.

Δομή, Διοίκηση και Λειτουργία του Εργαστηρίου

Αποστολή - Σκοπός

Το «Εργαστήριο Διαχείρισης Κρίσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας» έχει ως αποστολή:

  1. Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος καθώς και λοιπών Τμημάτων του Πανεπιστημίου, σε θέματα που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών.

  2. Την εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική άσκηση) ειδικευμένων επιστημόνων στο γνωστικό αντικείμενο που καλύπτει το Εργαστήριο και προβλέπετε από το νόμο.

  3. Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής και διεθνείς οργανισμούς εφόσον οι στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου.

  4. Την διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων.

  5. Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα κείμενη νομοθεσία.

  6. Την παροχή γνωμοδοτήσεων σε θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  7. Την παροχή υπηρεσιών προληπτικού ελέγχου (screening) σε εξειδικευμένα θέματα υγειονομικών αναγκών, ατόμων που ανήκουν στις επονομαζόμενες ευπαθείς ομάδες, αμφότερων των γηγενών και μετακινούμενων πληθυσμών.

  8. Τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάθεση επιστημονικών δεδομένων.

  9. Την ανάληψη συμβουλευτικών ή αναπτυξιακών έργων και μελετών με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας.

  10. Τη δημιουργία επιστημονικών εργαλείων, τα οποία θα βοηθήσουν τους φοιτητές στην κατανόηση του αντικειμένου του Εργαστηρίου.

  11. Την έκδοση εκπαιδευτικού υλικού, περιοδικών και βιβλίων στα ανωτέρω θέματα.

Προσωπικό

Το «Εργαστήριο Διαχείρισης Κρίσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας» στελεχώνεται από:

  1. Υποχρεωτικά από μέλη ΔΕΠ του τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας (Ιατροί, Κτηνίατροι, Επιστήμονες ανάλυσης δεδομένων και μεγαδεδομένων, Βιοϊατρικοί επιστήμονες), εργαστηριακό προσωπικό, ειδικό διοικητικό τεχνικό προσωπικό (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ με γνωστικό αντικείμενο συναφές με τη Δημόσια Υγεία και τα εμβόλια), όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία.

  2. Το γνωστικό τους αντικείμενο, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1 και αποτελούν μέλη του Εργαστηρίου.

  3. Στο Εργαστήριο μπορούν να απασχολούνται επιστημονικά / ερευνητικά, πανεπιστημιακοί υπότροφοι, μεταδιδάκτορες, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί ή προπτυχιακοί φοιτητές, επιστημονικοί συνεργάτες, απόφοιτοι του οικείου ή συναφών Τμημάτων ή Σχολών, λοιπό επιστημονικό προσωπικό ή εξωτερικοί συνεργάτες κατά περίπτωση μετά από σχετική εισήγηση του Διευθυντή του Εργαστηρίου. Η τοποθέτηση και απασχόληση στο Εργαστήριο των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού -καθώς και των μελών του λοιπού επιστημονικού προσωπικού και του διοικητικού προσωπικού γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε κατηγορία προσωπικού.

  4. Μέλη ΔΕΠ που ανήκουν σε άλλα ΑΕΙ, επισκέπτες καθηγητές της αλλοδαπής ή ημεδαπής και εξειδικευμένοι επιστήμονες, μπορούν να συνεργάζονται κατά περίπτωση με οποιοδήποτε τρόπο σε δράσεις που εξυπηρετούν την αποστολή και τους στόχους του Εργαστηρίου.

Διοίκηση - Αρμοδιότητες

Το Εργαστήριο συντονίζεται από το Διευθυντή του, ο οποίος είναι μέλος ΔΕΠ που έχει τοποθετηθεί και υπηρετεί σε αυτό, πλήρους απασχόλησης της βαθμίδας Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Δημόσιας Υγείας και Ιατρική Μετακινούμενων Πληθυσμών» και εκλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σε περίπτωση απουσίας μέλους ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Δημόσιας Υγείας και Ιατρική Μετακινούμενων Πληθυσμών», τη θέση του Διευθυντή του Εργαστηρίου αναλαμβάνει μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εφόσον ανήκει στην ερευνητική ομάδα και διαθέτει συναφές γνωστικό αντικείμενο.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ασκεί αρμοδιότητες που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία όπως:

  1. Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, όπως ο συντονισμός του διδακτικού (προπτυχιακού − μεταπτυχιακού) και ερευνητικού έργου του Εργαστηρίου

  2. Υποβάλει στη Συνέλευση του Τμήματος τον ετήσιο προγραμματισμό λειτουργίας του Εργαστηρίου και η μέριμνα για την τήρησή του, η μέριμνα για τη στελέχωση, την οικονομική διαχείριση και κατανομή των χώρων του Εργαστηρίου.

  3. Εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος για τον ορισμό των υπευθύνων για τα αναλώσιμα υλικά και τον κινητό εξοπλισμό, η υποβολή στη Συνέλευση του Τμήματος του ετήσιου απολογισμού των δραστηριοτήτων, καθώς και η υπογραφή κάθε εγγράφου που σχετίζεται με το «Εργαστήριο Διαχείρισης Κρίσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας».

  4. Κατανέμει, ορίζει και μεριμνά για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού, και ερευνητικού προγράμματος του εργαστηρίου.

  5. Προΐσταται, εφορεύει και ελέγχει το προσωπικό του εργαστηρίου, φροντίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης του τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας διαχειρίζεται τα έσοδα του εργαστηρίου και υπογράφει κάθε έγγραφο που εκπροσωπεί το εργαστήριο.

Εγκατάσταση - Υλικοτεχνική Υποδομή

  1. Το Εργαστήριο στεγάζεται σε χώρο που του έχει παραχωρηθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνητικού και διδακτικού έργου.

  2. Η λειτουργία του Εργαστηρίου συμμορφώνεται με τους προβλεπόμενους όρους ασφάλειας και υγιεινής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στους χώρους εγκατάστασής του υπάρχει πινακίδα με τον τίτλο του Εργαστηρίου.

Κανόνες Λειτουργίας Εργαστηρίου

  1. Το Εργαστήριο λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο χώρο εγκατάστασης τοποθετείται πινακίδα με τον τίτλο του Εργαστηρίου.

  2. Ο διευθυντής συντονίζει κάθε εργασία, η οποία γίνεται στο Εργαστήριο στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος ή άλλου έργου που έχει αποφασισθεί, και καθορίζει την προτεραιότητα στη χρησιμοποίηση οργάνων και χώρων, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική απόφαση τις εργασίες αποφασίζει η γενική συνέλευση του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  3. Το ωράριο λειτουργίας είναι αυτό που προβλέπεται από τον κανονισμό του Πανεπιστημίου. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού που στελεχώνει το Εργαστήριο είναι αυτά που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για κάθε κατηγορία. Ειδικότερα οι καθηγητές οφείλουν:

    • να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση του εργαστηρίου και των επιμέρους μονάδων.

    • να εκπαιδεύουν τους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς)

    • να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τις διδακτικές, ερευνητικές, διαγνωστικές και επιστημονικές ανάγκες του εργαστηρίου και

    • να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις που οργανώνει το Εργαστήριο.

  4. Η χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού επιτρέπεται μόνο στο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου ή σε άλλους ερευνητές που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση των συγκεκριμένων οργάνων και έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον Διευθυντή. Εξοπλισμός και εν γένει αντικείμενα του Εργαστηρίου τα οποία παραδίδονται για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου επιστρέφονται, μετά τη χρήση τους, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν κατά την παράδοσή τους.

Δεοντολογία

Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου εναρμονίζονται με τον Κώδικα Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας.

Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο